Eurovision: Οριστικά στο Ηνωμένο Βασίλειο ο διαγωνισμός το 2023

Η Ουκρανία θα προκριθεί απευθείας στον τελικό της Eurovision 2023 ως νικήτρια του φετινού διαγωνισμού – Η διοργανώτρια πόλη θα επιλεγεί στους επόμενους μήνες

Η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU) και το BBC επιβεβαίωσαν ότι ο Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision 2023 θα φιλοξενηθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο για λογαριασμό της φετινής νικήτριας χώρας, της Ουκρανίας.

Σε δελτίο Τύπου της EBU που δημοσιεύθηκε νωρίτερα, ανακοινώθηκε ότι η απόφαση αυτή ελήφθη μετά από την διερεύνηση της δυνατότητας φιλοξενίας της Eurovision στην Ουκρανία και το δυσάρεστο συμπέρασμα ήταν ότι για λόγους ασφάλειας και προστασίας αυτό δεν ήταν εφικτό.

Ως αποτέλεσμα αυτών των συζητήσεων, το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο τερμάτισε στη δεύτερη θέση του διαγωνισμού του 2022 (με το τραγούδι «Space Man» και τον Sam Ryder), κλήθηκε από την EBU να αναλάβει τον ρόλο του διοργανωτή του 67ου Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision.

Η Ουκρανία, ως νικήτρια χώρα του 2022, θα προκριθεί αυτόματα στον Μεγάλο Τελικό του επερχόμενου διαγωνισμού μαζί με τις λεγόμενες Big 5 χώρες, τις χώρες που συνεισφέρουν οικονομικά τα περισσότερα στον Διαγωνισμό: Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Kalush Orchestra - Eurovision 2022 - trophy

«Είμαστε εξαιρετικά ευγνώμονες που το BBC δέχτηκε να διοργανώσει τον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2023», δήλωσε ο Martin Österdahl, εκτελεστικός επόπτης του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision.

«Το BBC έχει αναλάβει καθήκοντα φιλοξενίας για άλλες νικήτριες χώρες σε τέσσερις προηγούμενες περιπτώσεις», σημείωσε.

«Συνεχίζοντας αυτή την παράδοση αλληλεγγύης, γνωρίζουμε ότι ο Διαγωνισμός του επόμενου έτους θα αναδείξει τη δημιουργικότητα και τις ικανότητες ενός από τους πιο έμπειρους δημόσιους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς της Ευρώπης, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι οι φετινοί νικητές, η Ουκρανία, θα τιμηθούν και θα εκπροσωπηθούν καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης», πρόσθεσε.

Ο Mykola Chernotytskyi, επικεφαλής του διοικητικού συμβουλίου της ουκρανικού δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα UA: PBC ανέφερε:

«Ο Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision 2023 δεν θα γίνει στην Ουκρανία, αλλά για την υποστήριξη της Ουκρανίας. Είμαστε ευγνώμονες στους εταίρους μας στο BBC για την αλληλεγγύη που μας δείχνουν. Είμαι βέβαιος ότι μαζί θα μπορέσουμε να προσθέσουμε το ουκρανικό πνεύμα σε αυτή τη διοργάνωση και να ενώσουμε για άλλη μια φορά ολόκληρη την Ευρώπη γύρω από τις κοινές μας αξίες της ειρήνης, της υποστήριξης, του εορτασμού της διαφορετικότητας και του ταλέντου».

Επίσης ανακοινώθηκε ότι οι εκπρόσωποι του UA: PBC θα συνεργαστούν με το BBC για την ανάπτυξη των ουκρανικών στοιχείων στην Eurovision του επόμενου έτους.

Το λογότυπο για τη διοργάνωση του 2023 θα αποκαλυφθεί επίσης αργότερα και θα αντικατοπτρίζει τον μοναδικό τρόπο διεξαγωγής του Διαγωνισμού της επόμενης χρονιάς και τη συνεργασία μεταξύ της διοργανώτριας χώρας και των φετινών νικητών.

Ο Tim Davie, γενικός διευθυντής του BBC, δήλωσε: «Είναι μεγάλη λύπη το γεγονός ότι οι συνάδελφοι και φίλοι μας στην Ουκρανία δεν είναι σε θέση να φιλοξενήσουν τον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision του 2023. Το γεγονός ότι μας ζητείται να διοργανώσουμε τον μεγαλύτερο και πιο σύνθετο μουσικό διαγωνισμό στον κόσμο αποτελεί μεγάλο προνόμιο».

«Το BBC έχει δεσμευτεί να μετατρέψει τη διοργάνωση σε πραγματική αντανάκλαση του ουκρανικού πολιτισμού, παράλληλα με την ανάδειξη της ποικιλομορφίας της βρετανικής μουσικής και δημιουργικότητας. Το BBC θα ξεκινήσει τώρα τη διαδικασία για την εύρεση μιας διοργανώτριας πόλης που θα συνεργαστεί μαζί μας για την οργάνωση ενός από τα πιο συναρπαστικά γεγονότα που θα έρθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2023», πρόσθεσε.


Η πόλη στην οποία θα διοργανωθεί ο Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision το 2023 θα επιλεγεί κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών μετά από μια διαδικασία υποβολής προτάσεων που θα ξεκινήσει αυτή την εβδομάδα.

Η διαδικασία μέσα από την οποία θα αναδειχθεί η πόλη που θα φιλοξενήσει τον διαγωνισμό το 2023 αναμένεται να έχει ανταγωνιστικό χαρακτήρα.

Αρκετοί δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι και βουλευτές έχουν ήδη εκφράσει ανεπίσημα την πρόθεσή τους να υποβάλουν πρόταση για τη διεξαγωγή της Eurovision 2023 σε πόλεις όπως το Αμπερντίν, το Μπέλφαστ, το Μπέρμιγχαμ, το Μπράιτον, το Μπρίστολ, το Κάρντιφ, το Εδιμβούργο, τη Γλασκώβη, το Μάντσεστερ, το Λιντς, το Λίβερπουλ, το Λονδίνο, το Νιούκαστλ, το Νότιγχαμ, το Σέφιλντ, το Σουίντον και το Γουλβερχάμπτον.

Ωστόσο δεν αναμένεται να υποβάλουν επίσημη πρόταση όλες οι πόλεις. Το BBC και η EBU θα περιμένουν τις επίσημες προτάσεις θα δημοσιεύσουν τον κατάλογο των πόλεων που θα διεκδικήσουν τη διοργάνωση της Eurovision 2023 αργότερα μέσα στο καλοκαίρι.

Σύμφωνα με τα περσινά κριτήρια της EBU, ο υποψήφιες πόλεις για τη φιλοξενία Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision έπρεπε να διέθεταν έναν χώρο που να μπορεί να υποδεχθεί τουλάχιστον 10.000 θεατές (καθώς και ένα κέντρο Τύπου) και να βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από ένα διεθνές αεροδρόμιο, ενώ οι πόλεις έπρεπε να διαθέτουν επίσης επαρκή αριθμό ξενοδοχειακών καταλυμάτων.

Πηγή:hitchannel