Η Beyoncé μηνύθηκε για το «Break My Soul» – Κατηγορείται για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων

Το «Break My Soul» ήταν το lead single του άλμπουμ «Renaissance» της Beyoncé που κυκλοφόρησε το 2022. 

Ένα συγκρότημα από τη Νέα Ορλεάνη, οι Da Showstoppaz, μήνυσε την Beyonce  για την τεράστια επιτυχία της «Break My Soul», κατηγορώντας την για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων.

Συγκεκριμένα, ισχυρίζονται ότι η τραγουδίστρια χρησιμοποίησε χωρίς την άδειά τους ένα sample από το τραγούδι «Explode» της Big Freedia, το οποίο, με τη σειρά του, περιείχε στίχους από το δικό τους τραγούδι «Release a Wiggle» που είχε κυκλοφορήσει το 2002.

Σύμφωνα με την αγωγή που κατατέθηκε την Τετάρτη στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Λουιζιάνα, τα μέλη των Da Showstoppaz – Tessa Avie, Keva Bourgeois, Henri Braggs και Brian Clark – ισχυρίζονται ότι η Beyoncé χρησιμοποίησε sample από το τραγούδι «Explode» της Big Freedia του 2014, το οποίο με τη σειρά του περιείχε «στίχους, μελωδία και μουσική ενορχήστρωση» που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα από το δικό τους τραγούδι του 2002.

Στην αγωγή αναφέρεται: «Οι εναγόμενοι χρησιμοποίησαν λέξεις, μελωδία και μουσική ενορχήστρωση από τα έργα των εναγόντων που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα για να δημιουργήσουν ένα άλμπουμ ως φόρο τιμής στον “θείο Johnny” που ανέδειξε τη μουσική και τον πολιτισμό της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας της ευρύτερης Νέας Ορλεάνης, με την οποία τρία μέλη των εναγόντων συνδέονται στενά».

«Όλα αυτά παρουσιαζόμενα στο έπακρο – ο τόνος, οι ίδιες οι λέξεις, η μελωδία, η μουσική ενορχήστρωση της bounce μουσικής», σημειώνεται.

Εκτός από την Beyoncé και την Big Freedia, ως κατηγορούμενοι αναφέρονται η Sony Music, ο Jay-Z και άλλοι.

Η αγωγή ισχυρίζεται επίσης ότι ενώ «η κυρία Carter, η Big Freedia, η Parkwood, η Sony και άλλοι έχουν λάβει πολλές διακρίσεις και σημαντικά κέρδη από τα “Explode” και “Break My Soul” και το άλμπουμ “Renaissance”, την περιοδεία “Renaissance World Tour” και το “Renaissance: A Film by Beyoncé” οι Da Showstoppaz δεν έχουν λάβει τίποτα – καμία αναγνώριση, καμία τιμή, καμία αποζημίωση κανενός είδους».

Το «Break My Soul» ήταν το πρώτο single που κυκλοφόρησε από το άλμπουμ «Renaissance» της Beyoncé και κατέκτησε την κορυφή του Billboard Hot 100.

Το τραγούδι έχει προβληθεί έντονα κατά τη διάρκεια της sold-out περιοδείας της «Renaissance World Tour» και της ταινίας «Renaissance: A Film by Beyoncé» που ακολούθησε στους κινηματογράφους.

Οι Da Showstoppaz ζητούν να αναγνωριστούν και να αποζημιωθούν για το «Break My Soul» και το «Explode», καθώς και δικαιώματα για μελλοντικές άδειες των τραγουδιών.


πηγή: postmelody.gr