Η Google παρακολουθούσε την τοποθεσία των χρηστών ακόμη και όταν ήταν κλειστό το Location στις συσκευές Android

Ο καθένας γνωρίζει πλέον ότι τα smartphones μπορούν να παρέχουν πολλών ειδών πληροφορίες σχετικές με τον χρήστη σε εταιρείες όπως οι Facebook, Apple και Google, όπως για παράδειγμα την τοποθεσία του. Υποτίθεται, όμως, ότι ο χρήστης έχει στα χέρια του την επιλογή να απενεργοποιεί το GPS της συσκευής του για να μην παρακολουθείται η τοποθεσία του χωρίς λόγο. Αυτο, ωστόσο, μάλλον δεν ισχύει στην περίπτωση του Android OS και της Google.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη αναφορά στην ιστοσελίδα Quartz, ακόμη και όταν έχεις απενεργοποιημένη την επιλογή Location, οι συσκευές Android εξακολουθούν να καταγράφουν την τοποθεσία σου και να ενημερώνουν τη Google. Αυτή η πρακτική έχει ξεκινήσει νωρίτερα μέσα στο 2017, με τις συσκευές Android να ανιχνεύουν την τοποθεσία του χρήστη με τη βοήθεια των κοντινών (στον χρήστη) κεραιών τηλεφωνίας.

Η επίσημη δικαιολογία της Google είναι η παρακάτω:

“Από τον Ιανουάριο του 2017, ξεκινήσαμε να χρησιμοποιούμε τα Cell ID codes για να βελτιώσουμε την ταχύτητα και την απόδοση για την παράδοση των γραπτών μηνυμάτων. Παρόλα αυτά, ποτέ δεν ενσωματώσαμε τα Cell ID μέσα στο δίκο μας δίκτυο, επομένως, τα δεδομένα διαγράφονται άμεσα. Πάντως, έχουμε αναβαθμίσει τα συστήματα μας για να μη ζητούν πλέον το Cell ID”

Αυτό που καταλαβαίνουμε είναι ότι η Google ξεκίνησε τη συλλογή πληροφοριών σαν δοκιμή και μετά αποφάσισε να τη σταματήσει χωρίς να ενημερώσει ποτέ τους χρήστες αν θέλουν να συμμετέχουν σε αυτό το πρόγραμμα. Όχι και ό,τι καλύτερο για μια σχέση εμπιστοσύνης…

Πηγή: techgear.gr