START – Create Cultural Change

Ένα πρόγραμμα για στελέχη πολιτιστικής διαχείρισης στην Ελλάδα 

 Το πρόγραμμα START – Create Cultural Change* για στελέχη πολιτιστικής διαχείρισης στην Ελλάδα θα παρουσιάσει τις 15 ιδέες-κοινωνικοπολιτιστικά έργα που πραγματοποίησαν οι υπότροφοι του προγράμματος κατά το τελευταίο εξάμηνο σε όλη την Ελλάδα.

Οι ιδέες-έργα θα παρουσιαστούν σε μια διήμερη εκδήλωση με τίτλο Bazaar of Ideas: Coexistence in a Creative Cumulus, στις 28 και 29 Ιουνίου 2018 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. 

*To START είναι ένα πρόγραμμα του Robert Bosch Schtiftung, που υλοποιείται σε συνεργασία με το Goethe-Institut Thessaloniki και την Ομοσπονδιακή Ένωση Κοινωνικοπολιτιστικών Κέντρων και υποστηρίζεται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και το Ίδρυμα Μποδοσάκη.

Website: www.startgreece.net 

Η τρίτη χρονιά του προγράμματος START – Create Cultural Change για την προώθηση ανερχόμενων στελεχών πολιτιστικής διαχείρισης έφτασε επιτυχώς στο τέλος της και θα ολοκληρωθεί με μια γιορτή στις 28 και 29 Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη.

Η γιορτή αυτή, που περιλαμβάνει την παρουσίαση των υποτροφιών του προγράμματος START και μια σειρά ανοικτών συζητήσεων με θέματα καίρια για την πολιτιστική διαχείριση, πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον  Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (ΟΜΜΘ), μια συνεργασία που βασίζεται στη γόνιμη σύμπραξη και ανταλλαγή υπηρεσιών μεταξύ των φορέων, πραγματώνοντας τη βασική έννοια της φετινής θεματικής που είναι η συνύπαρξη. 

Το σύνολο των εκδηλώσεων θα φιλοξενηθούν στους χώρους του κτιρίου Μ2.

Η είσοδος είναι δωρεάν μετά από εγγραφή online.

Bazaar of Ideas: Coexistence in a Creative Cumulus 

Ο φετινός κύκλος των εκδηλώσεων έχει ως βασικό θέμα τη δημιουργική ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ και ανταλλαγή γνώσεων, δικτύων, υπηρεσιών, υλικών σε έναν χώρο υπαρκτό ή μη, πραγματικό ή ψηφιακό. 

Τη σύλληψη και καλλιτεχνική επιμέλεια της ιδέας υπογράφει η συνεργάτης του προγράμματος και σύμβουλος πολιτιστικής διαχείρισης,  κα Όλγα Ταμπουρή-Μπάμπαλη, ενώ τον σχεδιασμό της έκθεσης το βραβευμένο αρχιτεκτονικό γραφείο 40.22 architects.

Οι 15 υπότροφοι του προγράμματος θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν στο ευρύ κοινό τα έργα τους και να διευρύνουν τη δικτύωση τους στον τομέα της πολιτιστικής διαχείρισης. 

Τα έργα των φετινών υποτρόφων πραγματοποιήθηκαν σε οκτώ (8) διαφορετικά μέρη της Ελλάδας, στις εξής πόλεις: Βέροια, Θεσσαλονίκη, Καρδίτσα, Μεσολόγγι, Πάτρα, Ξυλόκαστρο, Αθήνα και Λέσβο. 

 Αναλυτικότερα:

Την Πέμπτη 28 Ιουνίου, στο πλαίσιο της δημιουργικής συνεργασίας με τον ΟΜΜΘ, η MOYSA Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης θα παρουσιάσει ένα crossover μουσικό ρεπερτόριο, ειδικά επιλεγμένο για την έναρξη της εκδήλωσης. Στη συνέχεια, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τη φιλοσοφία και δομή του προγράμματος από εκπρόσωπο του START – Create Cultural Change, ενώ θα ακολουθήσουν η κύρια ομιλία της εκδήλωσης από τη Δρα Φιόρη Ζαφειροπούλου, δραστήρια επαγγελματία του χώρου της κοινωνικής επιχειρηματικότητας με θέμα τη «Βιωσιμότητα των Επιχειρηματικών Μοντέλων στη Δημιουργική Οικονομία» και η Α΄ προβολή του ντοκυμαντέρ μικρού μήκους ‘START in Action’ σε διεύθυνση και παραγωγή του Αντώνη Βαλληνδρά, Aποφοίτου του προγράμματος. Μια αφήγηση της εμπειρίας και δημιουργικής προσπάθειας των 15 υποτρόφων να επιλύσουν κοινωνικά θέματα με όχημα τις τέχνες και τον πολιτισμό επιφέροντας την αλλαγή στις τοπικές τους κοινότητες. Τέλος, τρεις απόφοιτοι των προηγουμένων κύκλων του προγράμματος θα παρουσιάσουν τους φετινούς 15 υπότροφους δίνοντας τους και συμβολικά τη σκυτάλη. Θα ακολουθήσει δεξίωση, όπου το κοινό θα έχει την ευκαιρία να τους γνωρίσει στα ειδικά σχεδιασμένα και διαμορφωμένα περίπτερα που θα παρουσιάζονται τα έργα τους.

Την Παρασκευή 29 Ιουνίου, σε ένα ειδικά σχεδιασμένο παράλληλο πρόγραμμα για την ελληνική δημιουργική κοινότητα θα παρουσιαστούν σε τρία πάνελ θέματα που αφορούν στη δημιουργία και ανάπτυξη κοινωνικοπολιτιστικών πρωτοβουλιών. Πιο συγκεκριμένα, οι ομιλητές θα αναφερθούν σε εργαλεία χρηματοδότησης, στη συμμετοχή σε δίκτυα και την ανάπτυξη των πρωτοβουλιών. Μετά τις ομιλίες, θα επαναληφθεί η προβολή του ντοκυμαντέρ μικρού μήκους ‘START in Action’, ως επίλογος-κλείσιμο των εορταστικών εκδηλώσεων.

Επιπλέον των 15 υποτρόφων, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να συναντήσει εκπροσώπους των γερμανικών κοινωνικοπολιτιστικών κέντρων που συνεργάστηκαν με τους υπότροφους για δύο (2) μήνες κατά το φθινόπωρο του 2017 με σκοπό να ανταλλάξουν τεχνογνωσία και να πάρουν εμπειρία πολιτιστικής διαχείρισης στη Γερμανία.

Το συνοπτικό πρόγραμμα των δύο ημερών:

Πέμπτη, 28 Ιουνίου, 19.30-24.00

Παρουσίαση υποτροφιών

19.30

Εγγραφές & Ποτό υποδοχής

20.00      

Η MOYSA Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης σε ένα crossover μουσικό ρεπερτόριο

20.30      

Χαιρετισμοί

Δρ. Rudolf Bartsch, Διευθυντής, Goethe-Institut Thessaloniki 

Εκπρόσωπος Δήμου Θεσσαλονίκης 

20.45  

 Εισαγωγή στο πρόγραμμα και τις δράσεις του START 

Christian Strob, Senior Project Manager, International Relations Europe and its Neighbors, Robert Bosch Stiftung 

21.00       

 Κύρια ομιλία: 

«Βιώσιμα Επιχειρηματικά Μοντέλα σε συνδημιουργία με πληθυσμούς της Βάσης της Πυραμίδας στη Δημιουργική Οικονομία» 

Δρ. Φιόρη Α. Ζαφειροπούλου, Ιδρύτρια & CEO SOFFA – Zita Hellas the rebirth, Συντονίστρια Fashion Revolution Ελλάδος  

21.15      

 ‘START in Action’ – Α’ προβολή ντοκυμαντέρ μικρού μήκους

 Διεύθυνση και παραγωγή: Αντώνης Βαλληνδράς

21.45      

Παρουσίαση των Υποτρόφων από Απόφοιτους

22.30

 Έκθεση & Δεξίωση

 Παρασκευη, 29 Ιουνίου, 13.00-18.00

 Bazaar of Ideas: Coexistence in a Creative Cumulus

 13.00-18.00     Έκθεση των 15 έργων

 Παράλληλο πρόγραμμα

 Πηγές Καινοτομίας: Χρημοτοδότηση | Συνεργασίες | Ανάπτυξη

 13.00

 Ενότητα 1: Γνώρισε τους χρηματοδότες

 Παρουσίαση ευκαιριών χρηματοδότησης για νέες πρωτοβουλίες.

 Ιωάννης Μόσχος, Διαχείριση Προγραμμάτων και Χρηματοδοτήσεων, Σημεία Στήριξης, Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση

Μπάμπης Παπαϊωάννου, Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και Δια Βίου Μάθησης, Υπουργείο Παιδείας

Andreas Kämpf, Μέλος ΔΣ, Ομοσπονδιακή Ένωση Κοινωνικοπολιτιστικών Κέντρων, Γερμανία

Joest Schmidt, Μέλος της ομάδας/ΔΣ, Drop In e.V., Βερολίνο

Ουρανία Μαυρίκη, Απόφοιτη, START

Συντονισμός: Μαρία-Λουΐζα Λαοπόδη, Project Manager, START

 14.30

 Ενότητα 2: Χτίζοντας δίκτυα

 Πληροφορίες για τη συμμετοχή και την ανάπτυξη δικτύων.

 Συντονισμός: Δρ. Φιόρη Α. Ζαφειροπούλου, Ιδρύτρια & CEO SOFFA – Zita Hellas the rebirth, Συντονίστρια Fashion Revolution Ελλάδος

 16.00      

 Ενότητα 3: Προσδοκίες για ανάπτυξη

 Ιδέες και εργαλεία για την ανάπτυξη κοινωνικοπολιτιστικών πρωτοβουλιών.

 Αναστάσιος Διολατζής, Διευθυντής, NON / Reworks Festival

Δημήτριος Καμπούκος, Marketing Coordinator, Hellenic Design Centre

Έλενα Φαρίνη, Thessaloniki Area Branch Manager, Action Finance Initiative

Συντονισμός: Μπάμπης Παπαϊωάννου, Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και Δια Βίου Μάθησης, Υπουργείο Παιδείας

 17.00      

‘START in Action’ – Α’ προβολή ντοκυμαντέρ μικρού μήκους, διεύθυνση και παραγωγή: Αντώνης Βαλληνδράς

 Συνεργάτες εκδήλωσης:

 Όλγα Ταμπουρή, Σύλληψη & Καλλιτεχνική Επιμέλεια

 40.22 Architects, Σχεδιασμός έκθεσης

 Σε συνεργασία: ΟΜΜΘ

 *To START είναι ένα πρόγραμμα του Robert Bosch Schtiftung, που υλοποιείται σε συνεργασία με το Goethe-Institut Thessaloniki και την Ομοσπονδιακή Ένωση Κοινωνικοπολιτιστικών Κέντρων και υποστηρίζεται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και το Ίδρυμα Μποδοσάκη.

 Πληροφορίες για το START - Create Cultural Change

 Το πρόγραμμα υποτροφιών START - Create Cultural Change απευθύνεται σε ανερχόμενους πολιτιστικούς διαχειριστές στην Ελλάδα, παρέχοντας στήριξη σε δημιουργικά άτομα που αναλαμβάνουν πολιστικές πρωτοβουλίες με θετικό κοινωνικό αντίκτυπο στις τοπικές τους κοινότητες. Προωθώντας την ανάπτυξη και τις ανταλλαγές στο κοινωνικο-πολιτιστικό πεδίο, το START έχει ως στόχο την δημιουργία νέων προοπτικών για νεαρούς επαγγελματίες στην Ελλάδα και την προώθηση της κοινωνικής συνοχής στην Ευρώπη.

 Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τρεις διαδοχικές φάσεις στη Γερμανία και στην Ελλάδα, και βοηθάει τους υπότροφους του START να εξελίξουν μία καινοτόμο ιδέα σε πολιτιστική πρωτοβουλία και να αποκτήσουν τις επιχειρηματικές δεξιότητες για να τη μετατρέψουν σε ένα βιώσιμο δημιουργικό εγχείρημα.

1η Φάση: Ενίσχυση Ικανοτήτων

 Σεπτέμβριος - Νοέμβριος

 Το δίμηνο πρόγραμμα ενίσχυσης ικανοτήτων στη Γερμανία προσφέρει σε 30 υπότροφους του START την ευκαιρία να ενισχύσουν την εφαρμοσμένη γνώση τους όσον αφορά τη διεθνή πολιτιστική διαχείριση. Τους βοηθά επίσης να διαμορφώσουν την πολιτιστική τους πρωτοβουλία έτσι ώστε να αποτελέσει βιώσιμο έργο (project). Στο τέλος της πρώτης φάσης, μία εκδήλωση προφορικής παρουσίασης (pitching) εξασφαλίζει την πρόσβαση σε όσους επιτύχουν στην επόμενη φάση υλοποίησης του έργου.

 2η Φάση: Υλοποίηση του έργου

Δεκέμβριος - Μάιος

 Η εξάμηνη φάση υποτροφιών και υλοποίησης έργου στην Ελλάδα παρέχει σε 15 υπότροφους του START χρηματοδότηση, πρόσβαση σε δίκτυα και δομή υποστήριξης για την έναρξη εφαρμογής των πολιτιστικών τους πρωτοβουλιών στην Ελλάδα. Τους προσφέρει επίσης την ευκαιρία να προωθήσουν τη δράση τους ως πολιτιστικοί διαχειριστές. Η 2η Φάση ολοκληρώνεται με τη διήμερη εκδήλωση ‘Γιορτή Υποτροφιών & Ανοιχτή Αγορά’, που λειτουργεί ως δημόσια πλατφόρμα για να παρουσιάσουν όλοι οι υπότροφοι τα έργα τους και να εκμεταλλευτούν ευκαιρίες δικτύωσης με δημόσιους και ιδιωτικούς χρηματοδότες.

3η Φάση: Ανάπτυξη

Σεπτέμβριος – και έπειτα

Τα βραβεία ανάπτυξης του START θα δοθούν σε υποδειγματικές πρωτοβουλίες του προγράμματος που αρίστευσαν στη δημιουργία ενός θετικού κοινωνικού αντίκτυπου, οδήγησαν σε πολιτιστική καινοτομία και επέδειξαν προοπτική για συνέχιση και διεύρυνσή τους στο μέλλον. Τα βραβεία αυτά παρέχονται από συνεργαζόμενους οργανισμούς του προγράμματος στην Ελλάδα. Η διαθεσιμότητα, ο αριθμός και το ύψος των βραβείων πιθανώς να ποικίλλει κατά τη διάρκεια του προγράμματος.

Website: www.startgreece.net

 Επικοινωνία

Μαρία-Λουΐζα Λαοπόδη

Τηλ. 2310 889 587

Maria-Louiza.Laopodi@goethe.de